Δευ-Παρ: 8:00πμ – 18:00μμ

        Σαβ: 8:00πμ – 15:00μμ

Τηλεφωνική υποστήριξη 6984597400

Γνωρίζετε τα σημάδια που φανερώνουν ότι το αυτοκίνητό σας χρειάζεται σέρβις στα φρένα; Είναι σημαντικό να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε αυτά τα σημάδια πριν γίνουν πρόβλημα και θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά σας στο δρόμο.

Οι θόρυβοι τριξίματος, το τρέμουλο των φρένων, το μαλακό πεντάλ φρένων και οι μεγαλύτερες από το συνηθισμένο αποστάσεις φρεναρίσματος είναι ενδείξεις ότι τα φρένα σας χρειάζονται προσοχή.

Οι θόρυβοι τριξίματος ή τριψίματος όταν πατάτε τα φρένα είναι τα πιο συνηθισμένα σημάδια ότι τα φρένα σας χρειάζονται προσοχή. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε φθαρμένα τακάκια φρένων ή σε έλλειψη λίπανσης.

Να θυμάστε ότι η τακτική συντήρηση των φρένων είναι ζωτικής σημασίας για την δική σας ασφάλεια αλλα και των άλλων στο δρόμο.

Θόρυβος τριξίματος κατά το φρενάρισμα

Εάν ακούτε ένα τρίξιμο όταν πατάτε τα φρένα, ήρθε η ώρα να πάτε το αυτοκίνητό σας σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων πριν να είναι πολύ αργά. Αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το σύστημα πέδησης και η αγνόησή του μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες.

Ο θόρυβος μπορεί να υποδεικνύει ότι τα τακάκια των φρένων σας έχουν φθαρεί και πρέπει να αντικατασταθούν ή ότι υπάρχει πρόβλημα με τους ρότορες ή τις δαγκάνες σας. Η αγνόηση αυτών των προειδοποιητικών σημάτων μπορεί να θέσει εσάς και τους επιβάτες σας σε κίνδυνο.

Εάν, για παράδειγμα, τα τακάκια των φρένων σας έχουν φθαρεί, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη δύναμη φρεναρίσματος του αυτοκινήτου σας και να καταστήσει πιο δύσκολο το πλήρες σταμάτημα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μπορεί να έχει διαφορά μεταξύ της αποφυγής ενός ατυχήματος και της εμπλοκής σε αυτό. Να θυμάστε ότι η ασφάλεια πρέπει πάντα να έρχεται πρώτη όταν πρόκειται για το αυτοκίνητό σας.

Τρέμουλο κατά το φρενάρισμα

Οι ρότορες των φρένων είναι οι στρογγυλοί δίσκοι στους οποίους πιέζονται τα τακάκια των φρένων για να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν το όχημα. Όταν στρεβλώνονται, τα τακάκια των φρένων δεν μπορούν πλέον να έρθουν σε ομοιόμορφη επαφή με τους ρότορες, με αποτέλεσμα την αίσθηση του τρέμουλου.

Με την πάροδο του χρόνου, η τριβή που προκαλείται από την πίεση των τακακιών φρένων στους ρότορες μπορεί να τους φθείρει ανομοιόμορφα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ταλαντευόμενη κίνηση στο αυτοκίνητο όταν ενεργοποιούνται τα φρένα.

Είναι σημαντικό να επιθεωρείτε τακτικά τα φρένα σας για να εντοπίζετε αυτά τα προβλήματα πριν γίνουν πιο σοβαρά και επικίνδυνα. Εάν αισθάνεστε κραδασμούς ή τρέμουλο κατά το φρενάρισμα, είναι σημαντικό να επιθεωρήσετε το όχημά σας από έναν επαγγελματία το συντομότερο δυνατό.

Μαλακό πεντάλ φρένου

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι το πεντάλ του φρένου σας είναι μαλακό, κάτι που μπορεί να σας ανησυχήσει όταν πρέπει να σταματήσετε απότομα.

Ένα μαλακό πεντάλ φρένων είναι σαφές σημάδι ότι το αυτοκίνητό σας χρειάζεται σέρβις φρένων. Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το πεντάλ των φρένων σας έχει αυτή την αίσθηση, όπως αέρας στις σωληνώσεις των φρένων, φθαρμένα τακάκια φρένων ή ελαττωματικός κύλινδρος.

Ο αέρας στους αγωγούς των φρένων είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για ένα μαλακό πεντάλ φρένου. Όταν μπαίνει αέρας στις γραμμές των φρένων, μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση ότι τα φρένα είναι μαλακά και δεν ανταποκρίνονται.

Τα φθαρμένα τακάκια των φρένων μπορούν επίσης να προκαλέσουν μια μαλακή αίσθηση των φρένων. Εάν τα τακάκια των φρένων σας έχουν φθαρεί, μπορεί να μην είναι σε θέση να δημιουργήσουν αρκετή τριβή για να σταματήσουν αποτελεσματικά το αυτοκίνητό σας. Είναι σημαντικό να αντικαταστήσετε τα τακάκια φρένων το συντομότερο δυνατό για να αποφύγετε την πρόκληση ζημιάς στους ρότορές σας.

Ένας ελαττωματικός κύλινδρος μπορεί επίσης να προκαλέσει ένα μαλακό πεντάλ φρένου. Ο κύριος κύλινδρος είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή της δύναμης από το πόδι σας στο πεντάλ του φρένου σε υδραυλική πίεση που εφαρμόζει τα φρένα. Ένας ελαττωματικός κύριος κύλινδρος μπορεί να προκαλέσει απώλεια πίεσης, κάνοντας το πεντάλ του φρένου να φαίνεται μαλακό.

Μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη απόσταση φρεναρίσματος

Όταν το όχημά σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο από το κανονικό για να σταματήσει πλήρως, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή σε αυτό το πιθανό πρόβλημα. Δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιά στο σύστημα πέδησης του αυτοκινήτου σας, αν δεν ελεγχθεί.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους το αυτοκίνητό σας μπορεί να αργεί περισσότερο από το συνηθισμένο να σταματήσει και είναι σημαντικό να το ελέγξει ένας επαγγελματίας το συντομότερο δυνατό.

Ένας πιθανός λόγος για μεγαλύτερες αποστάσεις ακινητοποίησης είναι τα φθαρμένα τακάκια. Με την πάροδο του χρόνου, τα τακάκια των φρένων αρχίζουν να φθείρονται, μειώνοντας την ικανότητά τους να σταματούν αποτελεσματικά το όχημα. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη απόσταση ακινητοποίησης και δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις. Εάν παρατηρήσετε ότι το αυτοκίνητό σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να σταματήσει, είναι πιθανό τα τακάκια φρένων να πρέπει να αντικατασταθούν.

Μια άλλη πιθανή αιτία μεγαλύτερης απόστασης ακινητοποίησης είναι η απώλεια υγρού φρένων. Το υγρό φρένων είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των φρένων του αυτοκινήτου σας και αν υπάρχει διαρροή στο σύστημα, μπορεί να προκληθεί απώλεια υγρού και μειωμένη δύναμη φρεναρίσματος. Αν παρατηρήσετε μείωση της ποσότητας του υγρού φρένων στο δοχείο του αυτοκινήτου σας ή αν το υγρό φαίνεται να είναι βρώμικο, ήρθε η ώρα να το ελέγξει ένας επαγγελματίας.

Σημασία της τακτικής συντήρησης των φρένων

Η τακτική συντήρηση των φρένων είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της μακροζωίας του συστήματος πέδησης του οχήματός σας. Η παραμέληση της συντήρησης των φρένων σας μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα, όπως μεγαλύτερες αποστάσεις φρεναρίσματος, εξασθένιση των φρένων, ακόμη και πλήρη αστοχία των φρένων. Επενδύοντας στην τακτική συντήρηση των φρένων, μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνιση αυτών των προβλημάτων και να διατηρήσετε το όχημά σας σε άριστη λειτουργία.

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της τακτικής συντήρησης των φρένων είναι η επιθεώρηση και η αντικατάσταση των τακακιών και των ρότορων των φρένων σας ανάλογα με τις ανάγκες. Με την πάροδο του χρόνου, τα τακάκια σας φθείρονται και οι ρότορές σας μπορεί να στραβώνουν ή να καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται το όχημά σας να σταματήσει. Με τον τακτικό έλεγχο και την αντικατάσταση αυτών των εξαρτημάτων, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα φρένα σας λειτουργούν όπως πρέπει και ότι μπορείτε να σταματήσετε το όχημά σας γρήγορα και με ασφάλεια.

Συχνές ερωτήσεις

Οι συνήθειες οδήγησής σας, όπως το απότομο φρενάρισμα ή η συνεχής χρήση του φρένου, μπορεί να προκαλέσουν ταχύτερη φθορά στα τακάκια από το συνηθισμένο. Η κακή ποιότητα ή η έλλειψη συντήρησης μπορεί επίσης να συμβάλει στην πρόωρη φθορά.

Ναι, η οδήγηση σε χωμάτινους δρόμους μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα εξαρτήματα των φρένων προκαλώντας υπερβολική φθορά στα τακάκια και τους ρότορες των φρένων. Η τακτική συντήρηση των φρένων είναι απαραίτητη για την ασφαλή οδήγηση.

Όχι, δεν είναι ασφαλές να συνεχίσετε να οδηγείτε όταν αισθανθείτε τρέμουλο κατά το φρενάρισμα, καθώς αυτό υποδηλώνει φθαρμένα ή κατεστραμμένα εξαρτήματα φρένων που μπορούν να χαλάσουν ανά πάσα στιγμή. Ελέγξτε αμέσως το αυτοκίνητό σας από έναν επαγγελματία.

Θα πρέπει να αντικαθιστάτε το υγρό φρένων σας κάθε 2 χρόνια ή 40.000 χιλιόμετρα για να διατηρήσετε τη βέλτιστη απόδοση των φρένων.

Συμπέρασμα

Ορίστε, λοιπόν, τα κυριότερα σημάδια που δείχνουν ότι το αυτοκίνητό σας χρειάζεται σέρβις φρένων. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά, είναι σημαντικό να πάτε το αυτοκίνητό σας για συντήρηση το συντομότερο δυνατό.

Η αγνόηση αυτών μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα στο μέλλον, για να μην αναφέρουμε ότι μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλειά σας και για τους άλλους οδηγούς στο δρόμο.

Η τακτική συντήρηση των φρένων μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή αυτών των προβλημάτων. Τα φρένα σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ασφαλείας του αυτοκινήτου σας, οπότε μην τα αμελείτε. Κρατήστε τον εαυτό σας και τους άλλους ασφαλείς στο δρόμο φροντίζοντας τα.

Tο συνεργείο αυτοκινήτων SAMIOS SOKRATIS βρίσκεται στη Καλαμάτα Νικολάου Πλαστήρα 32 – Καλαμάτας προσφέροντας άριστες υπηρεσίες επισκευών και συντήρησης για το αυτοκίνητό σας, που καλύπτουν κάθε ανάγκη, από έναν πλήρη και υπεύθυνο τεχνικό έλεγχο μέχρι την πιο «δύσκολη» αποκατάσταση μιας βλάβης.

Renault | Dacia | Citroen | Peugeot |Audi | Skoda | Seat | Volkswagen | Nissan

Τηλεφωνο: +306984597400

Το συνεργείο θα παραμείνει κλειστό 15/08 και 21/08-26/08.

Σας ευχόμαστε καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.