Δευ-Παρ: 8:00πμ – 18:00μμ

        Σαβ: 8:00πμ – 15:00μμ

Τηλεφωνική υποστήριξη 6984597400

Η χειμερινή φροντίδα του αυτοκινήτου είναι απαραίτητη για να είστε εσείς και οι επιβάτες σας ασφαλείς στο δρόμο. Καθώς οι θερμοκρασία πέφτει, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το αυτοκίνητό σας είναι προετοιμασμένο για τον κρύο καιρό. 

Πρώτον, θα πρέπει να ελέγξετε τα ελαστικά και τα φρένα σας. Το χιόνι και ο πάγος μπορούν να κάνουν τους δρόμους ολισθηρούς, οπότε είναι σημαντικό να έχετε καλή πρόσφυση στα ελαστικά σας. Βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας έχουν επαρκές βάθος πέλματος και είναι σωστά φουσκωμένα. Μπορεί επίσης να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αλλάξετε σε χειμερινά ελαστικά για καλύτερη πρόσφυση σε χιονισμένες ή παγωμένες περιοχές.

Επιπλέον, θα πρέπει να ελέγξετε τα φρένα σας για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Το κρύο μπορεί να επηρεάσει την απόδοση των φρένων, επομένως είναι σημαντικό να τα ελέγξει ένας επαγγελματίας εάν παρατηρήσετε κάποιο πρόβλημα.

Με τη λήψη αυτών των μέτρων, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσετε τον χειμώνα και να διατηρήσετε τον εαυτό σας και τους άλλους ασφαλείς.

Έλεγχος των ελαστικών και των φρένων σας για τον χειμώνα

Θα πρέπει να ελέγξετε τα ελαστικά και τα φρένα σας πριν βγείτε στους δρόμους. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας είναι σωστά φουσκωμένα και έχουν αρκετό πέλμα για να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες χιονιού και πάγου.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μετρητή ελαστικών για να ελέγξετε την πίεση κάθε ελαστικού και να βεβαιωθείτε ότι είναι όλα στο συνιστώμενο επίπεδο. Εάν παρατηρήσετε ότι τα ελαστικά σας είναι φθαρμένα, είναι καιρός να προχωρήσετε στην αντικατάστασή τους.

Εκτός από τον έλεγχο των ελαστικών σας, είναι επίσης σημαντικό να επιθεωρείτε τα φρένα σας. Το χιόνι και ο πάγος μπορεί να δυσκολέψουν το σταμάτημα του οχήματός σας, οπότε πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα φρένα σας είναι σε άριστη κατάσταση.

Ζητήστε από έναν επαγγελματία μηχανικό να ελέγξει τα τακάκια, τους ρότορες και τις δαγκάνες των φρένων σας για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά. Εάν παρατηρήσετε ήχους τριξίματος όταν πατάτε τα φρένα, ήρθε η ώρα να τα ελέγξετε.

Τέλος, μην ξεχνάτε να ελέγχετε τα υγρά των φρένων σας και να βεβαιώνεστε ότι βρίσκονται στην κατάλληλη στάθμη. Τα φρένα σας εξαρτώνται από το υγρό για να λειτουργήσουν σωστά, επομένως είναι σημαντικό να διατηρείτε τη σωστή στάθμη.

Εάν παρατηρήσετε διαρροές ή μείωση της στάθμης του υγρού, είναι καιρός να επισκεφτείτε ένα συνεργείο αυτοκινήτων.

Αλλαγή λαδιού και άλλων υγρών

Αν θέλετε να διατηρήσετε την ομαλή λειτουργία του κινητήρα σας κατά τους ψυχρούς μήνες, είναι σημαντικό να αλλάζετε τακτικά τα λάδια και τα άλλα υγρά σας. Το χειμώνα, ο κινητήρας σας πρέπει να εργάζεται πιο σκληρά για να παράγει θερμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη λίπανση για να αποτρέψει τη ζημιά.

Όταν αλλάζετε τακτικά το λάδι σας, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ο κινητήρας σας προστατεύεται από τη φθορά και ότι συνεχίζει να αποδίδει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εκτός από την αλλαγή των λιπαντικών σας, θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο αλλαγής και άλλων υγρών, όπως το ψυκτικό υγρό και το υγρό των υαλοκαθαριστήρων. Το ψυκτικό σας υγρό είναι σημαντικό επειδή συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του κινητήρα σας, και αν είναι πολύ χαμηλό ή πολύ βρώμικο, μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση ή πάγωμα του κινητήρα σας.

Το υγρό των υαλοκαθαριστήρων σας είναι επίσης σημαντικό, επειδή βοηθάει να διατηρείται το παρμπρίζ σας καθαρό από χιόνι και πάγο, τα οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα κατά την οδήγηση το χειμώνα.

Συνολικά, η αλλαγή λαδιών και άλλων υγρών αποτελεί σημαντικό μέρος της χειμερινής φροντίδας του αυτοκινήτου σας. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ο κινητήρας σας προστατεύεται από τις σκληρές χειμερινές συνθήκες και ότι το όχημά σας συνεχίζει να αποδίδει τα μέγιστα.

Έτσι, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, φροντίστε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού συντήρησης με τον μηχανικό σας για να αλλάξετε τα υγρά πριν από τις χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες.

Προετοιμάζοντας την μπαταρία σας

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να μειώσουν τη χωρητικότητα της μπαταρίας σας και να δυσκολέψουν την εκκίνηση του αυτοκινήτου σας. Ελέγξτε την τάση της μπαταρίας σας και επιθεωρήστε τις συνδέσεις της για τυχόν σημάδια διάβρωσης ή ζημιάς.

Για να διατηρήσετε την υγεία της μπαταρίας σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σκεφτείτε να επενδύσετε σε ένα φορτιστή μπαταρίας ή φορτιστή βραδείας φόρτισης. Μπορείτε επίσης να μειώσετε το ηλεκτρικό φορτίο του αυτοκινήτου σας απενεργοποιώντας τα περιττά αξεσουάρ, όπως οι προβολείς και το ραδιόφωνο, όταν βάζετε μπροστά το αυτοκίνητό σας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι μπαταρίες έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθούν μετά από μερικά χρόνια. Εάν η μπαταρία σας είναι ηλικίας άνω των τριών ετών ή παρουσιάζει σημάδια φθοράς, είναι καλύτερο να την αντικαταστήσετε πριν από την έναρξη του χειμώνα.

Εξασφαλίζοντας ότι το κιτ έκτακτης ανάγκης είναι εφοδιασμένο και έτοιμο

Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε ένα καλά εφοδιασμένο κιτ έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση απρόβλεπτων καταστάσεων κατά την οδήγηση, ώστε να αισθάνεστε σίγουροι και προετοιμασμένοι στο δρόμο. Το κιτ έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να περιλαμβάνει αντικείμενα όπως φακό, επιπλέον μπαταρίες, κουτί πρώτων βοηθειών, κουβέρτες, νερό, μη ευπαθή σνακ και φορητό φορτιστή για το τηλέφωνό σας.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το σετ σας φυλάσσεται σε ένα εύκολα προσβάσιμο μέρος στο αυτοκίνητό σας, όπως το πορτμπαγκάζ ή το πίσω κάθισμα. Είναι επίσης καλή ιδέα να το ελέγχετε τακτικά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι ακόμα σε καλή κατάσταση και ότι τίποτα δεν έχει λήξει.

Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τυχόν απροσδόκητες εκπλήξεις όταν το χρειάζεστε περισσότερο. Επιπλέον, αν τελικά χρησιμοποιήσετε κάποιο αντικείμενο, φροντίστε να το αντικαταστήσετε το συντομότερο δυνατό.

Έχοντας ένα καλά εφοδιασμένο κιτ έκτακτης ανάγκης, μπορείτε να αισθάνεστε πιο σίγουροι και άνετοι στο δρόμο, γνωρίζοντας ότι έχετε όλα όσα χρειάζεστε σε μια δύσκολη περίπτωση. Αφιερώστε λοιπόν λίγο χρόνο για να συγκεντρώσετε τις προμήθειές σας και να οργανώσετε το κιτ σας.

Συχνές ερωτήσεις

Θα πρέπει να αντικαθιστάτε τους υαλοκαθαριστήρες του παρμπρίζ σας κάθε έξι μήνες, ή νωρίτερα αν παρατηρήσετε ραβδώσεις ή κηλίδες. Κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχετε καλή ορατότητα, οπότε μην περιμένετε πολύ για να τους αντικαταστήσετε.

Για να αποφύγετε το πάγωμα των θυρών του αυτοκινήτου σας, δοκιμάστε να ψεκάσετε τις ελαστικές τσιμούχες με σιλικόνη ή σπρέι μαγειρικής. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι αποπαγοποίησης ή ένα μείγμα από ξύδι και νερό για να λιώσει ο πάγος. Φροντίστε να αποφύγετε τη χρήση ζεστού νερού, καθώς μπορεί να προκαλέσει ρωγμές στο τζάμι.

Εάν ο κινητήρας σας δεν παίρνει μπροστά σε κρύο καιρό, δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε όλα τα ηλεκτρικά εξαρτήματα και περιμένετε μερικά λεπτά πριν επιχειρήσετε να τον εκκινήσετε ξανά. Μπορεί επίσης να φταίει μια αδύναμη μπαταρία, οπότε ελέγξτε την και αντικαταστήστε την αν χρειαστεί.

Για συνθήκες χιονιού, χρησιμοποιήστε χειμερινά ελαστικά αντί για αλυσίδες χιονιού. Τα χειμερινά ελαστικά παρέχουν καλύτερη πρόσφυση στο χιόνι και τον πάγο. Έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και συμβάλλουν στη βελτίωση της απόστασης ακινητοποίησης του οχήματός σας.

Συμπέρασμα

Ορίστε λοιπόν! Λάβατε τα απαραίτητα μέτρα για να προετοιμάσετε το αυτοκίνητό σας για τους κρύους χειμερινούς μήνες που έρχονται.

Ελέγχοντας τα ελαστικά και τα φρένα σας, αλλάζοντας τα υγρά, προστατεύοντας την μπαταρία σας και εξασφαλίζοντας ότι το κιτ έκτακτης ανάγκης σας είναι εφοδιασμένο, έχετε προετοιμαστεί για μια ασφαλή οδήγηση.

Έτσι, αφιερώστε χρόνο για να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές και απολαύστε έναν ξέγνοιαστο χειμώνα. Μείνετε ασφαλείς και ζεστοί εκεί έξω!

Tο συνεργείο αυτοκινήτων SAMIOS SOKRATIS βρίσκεται στη Καλαμάτα Νικολάου Πλαστήρα 32 – Καλαμάτας προσφέροντας άριστες υπηρεσίες επισκευών και συντήρησης για το αυτοκίνητό σας, που καλύπτουν κάθε ανάγκη, από έναν πλήρη και υπεύθυνο τεχνικό έλεγχο μέχρι την πιο «δύσκολη» αποκατάσταση μιας βλάβης.

Renault | Dacia | Citroen | Peugeot |Audi | Skoda | Seat | Volkswagen | Nissan

Τηλεφωνο: +306984597400

Το συνεργείο θα παραμείνει κλειστό 15/08 και 21/08-26/08.

Σας ευχόμαστε καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.