Δευ-Παρ: 8:00πμ – 18:00μμ

        Σαβ: 8:00πμ – 15:00μμ

Τηλεφωνική υποστήριξη 6984597400

Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί του ήρθε η ζέστη και η υγρασία που μπορεί να επιβαρύνουν το όχημά σας. Καθώς βγαίνετε στο δρόμο για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, είναι σημαντικό να διατηρείτε το αυτοκίνητό σας δροσερό και λειτουργικό για να εξασφαλίσετε ένα ομαλό και ασφαλές ταξίδι.

Από τον έλεγχο των επιπέδων των υγρών σας μέχρι τη συντήρηση των ελαστικών σας, υπάρχουν πολλά απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας σε άριστη κατάσταση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η ζέστη μπορεί να προκαλέσει την εξάτμιση των υγρών του αυτοκινήτου σας, όπως το λάδι και το ψυκτικό υγρό, πιο γρήγορα από το σύνηθες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του κινητήρα. Ο τακτικός έλεγχος της στάθμης τους και η συμπλήρωσή τους όταν είναι απαραίτητο μπορεί να αποτρέψει αυτά τα προβλήματα.

Επιπλέον, η προστασία του εσωτερικού του αυτοκινήτου από τον ήλιο, η διατήρηση του κινητήρα σας δροσερού και η προετοιμασία για μακρινά καλοκαιρινά ταξίδια αποτελούν σημαντικά βήματα για την καλοκαιρινή φροντίδα του αυτοκινήτου.

Έλεγχος των επιπέδων των υγρών σας

Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τα επίπεδα των υγρών σας για να διατηρήσετε την ομαλή λειτουργία του αυτοκινήτου σας και να το αποτρέψετε από την υπερθέρμανση.

Ξεκινήστε με τον έλεγχο της στάθμης του λαδιού κινητήρα, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λίπανση του κινητήρα του αυτοκινήτου σας και την πρόληψη της φθοράς. Εάν η στάθμη λαδιού είναι πολύ χαμηλή, ο κινητήρας σας μπορεί να υπερθερμανθεί, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά.

Στη συνέχεια, ελέγξτε τη στάθμη του ψυκτικού υγρού, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του κινητήρα σας. Εάν η στάθμη του ψυκτικού υγρού είναι χαμηλή, ο κινητήρας σας μπορεί να υπερθερμανθεί, προκαλώντας ζημιά στα εξαρτήματα του. Ελέγξτε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή σας για οδηγίες σχετικά με τον τρόπο ελέγχου της στάθμης του ψυκτικού υγρού. Εάν η στάθμη του ψυκτικού υγρού είναι χαμηλή, φροντίστε να προσθέσετε τον συνιστώμενο τύπο και ποσότητα ψυκτικού υγρού.

Ελέγξτε τη στάθμη του υγρού μετάδοσης, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λίπανση του κιβωτίου ταχυτήτων. Η χαμηλή στάθμη του υγρού μετάδοσης κίνησης μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση του κιβωτίου σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δαπανηρές επισκευές. Για να ελέγξετε τη στάθμη του υγρού του κιβωτίου ταχυτήτων σας, εντοπίστε τη βυθομετρική ράβδο του κιβωτίου ταχυτήτων, η οποία βρίσκεται συνήθως κοντά στο πίσω μέρος του χώρου του κινητήρα. Αφαιρέστε τη βυθομετρική ράβδο, σκουπίστε την καθαρά και επανατοποθετήστε την. Στη συνέχεια, αφαιρέστε την ξανά και ελέγξτε τη στάθμη. Εάν η στάθμη είναι χαμηλή, προσθέστε τον συνιστώμενο τύπο και ποσότητα υγρού μετάδοσης κίνησης.

Αφιερώνοντας χρόνο για να ελέγξετε τα επίπεδα των υγρών του αυτοκινήτου σας πριν βγείτε στο δρόμο το καλοκαίρι, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το αυτοκίνητό σας λειτουργεί ομαλά και να αποτρέψετε τυχόν προβλήματα στην μέλλον.

Προστατεύοντας το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας από τον ήλιο

Για να αποτρέψετε το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας από το να υποστεί ζημιές από τον ήλιο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε σκίαστρα ή φιμέ τζάμια. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας ξεθώριασμα, ρωγμές και ξεφλούδισμα με την πάροδο του χρόνου.

Τα σκίαστρα παραθύρων ή τα φιμέ τζάμια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του εσωτερικού του αυτοκινήτου σας από τον ήλιο, διατηρώντας παράλληλα το αυτοκίνητό σας δροσερό και άνετο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μπορείτε επίσης να προστατεύσετε το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας χρησιμοποιώντας ένα κάλυμμα για το ταμπλό. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε το ξεθώριασμα και τη φθορά του ταμπλό σας λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο.

Με τη λήψη αυτών των απλών μέτρων, μπορείτε να προστατεύσετε το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας από τις ζημιές που προκαλεί ο ήλιος και να το διατηρήσετε σε εξαιρετική κατάσταση για πολλά χρόνια.

Προστασία του κινητήρα από την υπερθέρμανση

Ο κινητήρας σας μπορεί να υπερθερμανθεί το καλοκαίρι, προκαλώντας ζημιά σε διάφορα εξαρτήματα και ενδεχομένως οδηγώντας ακόμη και σε βλάβη του κινητήρα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να βεβαιώνεστε ότι ο κινητήρας σας παραμένει δροσερός, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε τη στάθμη του ψυκτικού υγρού και να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο . Εάν η στάθμη του ψυκτικού υγρού είναι χαμηλή ή το υγρό δεν είναι αποτελεσματικό, ήρθε η ώρα να το αντικαταστήσετε.

Ένας άλλος τρόπος για να διατηρείτε τον κινητήρα σας δροσερό είναι να ελέγχετε το ψυγείο σας για υπολείμματα. Φύλλα, ζωύφια και άλλα σκουπίδια μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του αέρα μέσα από το ψυγείο, προκαλώντας υπερθέρμανση του κινητήρα σας. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες για να απομακρύνετε απαλά τυχόν υπολείμματα από το μπροστινό μέρος του ψυγείου. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα λάστιχο για να τα ξεπλύνετε απαλά. Βεβαιωθείτε επίσης ότι έχετε ελέγξει τα πτερύγια για ζημιές ή διάβρωση.

Διατηρώντας τον κινητήρα σας δροσερό, εξασφαλίζετε ότι το όχημά σας θα παραμείνει λειτουργικό και αξιόπιστο καθ’ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Συντήρηση των ελαστικών σας

Τα ελαστικά σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του αυτοκινήτου σας, επομένως είναι σημαντικό να τα διατηρείτε σε καλή κατάσταση. Ελέγχετε τακτικά την πίεση των ελαστικών σας, καθώς τα ελαστικά με χαμηλή ή υπερβολική πίεση μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Κάτι άλλο που πρέπει να έχετε κατά νου όταν πρόκειται για τη συντήρηση των ελαστικών σας είναι ο έλεγχος του βάθους του πέλματος. Το βάθος πέλματος είναι η μέτρηση του χώρου μεταξύ της κορυφής του ελαστικού και του βαθύτερου σημείου του αυλακιού. Τα ελαστικά σας θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 1,60 μιλιμετρ βάθος πέλματος για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη ασφάλεια και χειρισμό. Εάν το βάθος πέλματος είναι φαγωμένο, ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε τα ελαστικά σας.

Ένας γενικός κανόνας είναι να αλλάζετε τα ελαστικά σας κάθε 5.000 έως 7.000 χιλιόμετρα. Με την τακτική εναλλαγή των ελαστικών σας, θα παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους και θα εξασφαλίσετε τη βέλτιστη απόδοση.

Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε τα ελαστικά σας υπό έλεγχο για να έχετε μια ασφαλή και ευχάριστη εμπειρία οδήγησης το καλοκαίρι.

Προετοιμασία για μακρινά καλοκαιρινά οδικά ταξίδια

Ξεκινήστε με τον έλεγχο των υγρών του οχήματός σας, συμπεριλαμβανομένων του λαδιού, του ψυκτικού υγρού και του υγρού μετάδοσης κίνησης. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι στάθμες είναι συμπληρωμένες και, αν πρέπει να κάνετε αλλαγή λαδιού, προγραμματίστε την πριν ξεκινήσετε το ταξίδι. Ελέγξτε επίσης τα φρένα, τους υαλοκαθαριστήρες και τους προβολείς σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας.

Συμπεριλάβετε αντικείμενα όπως κουτί πρώτων βοηθειών, φακό, καλώδια βραχυκύκλωσης, μανόμετρο ελαστικών και εφεδρικό ελαστικό. Είναι επίσης καλή ιδέα να έχετε μαζί σας επιπλέον νερό και σνακ για την περίπτωση που κολλήσετε στην κίνηση. Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί σε ένα μακρινό οδικό ταξίδι, οπότε είναι προτιμότερο να είστε προετοιμασμένοι.

Με λίγη προετοιμασία, μπορείτε να απολαύσετε ένα ασφαλές και άνετο καλοκαιρινό οδικό ταξίδι.

Συχνές ερωτήσεις

Θα πρέπει να αλλάζετε το φίλτρο αέρα του αυτοκινήτου σας κάθε 12.000-15.000 χιλιόμετρα ή όπως συνιστάται από τον κατασκευαστή σας, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν η σκόνη και τα υπολείμματα μπορούν να το φράξουν ταχύτερα. Μην το αμελείτε και εξασφαλίστε τη σωστή ροή του αέρα για αποτελεσματική ψύξη.

Όχι, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε νερό για την ψύξη του κινητήρα σας. Μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον κινητήρα και το ηλεκτρικό σας σύστημα. Αντ’ αυτού, βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα του ψυκτικού υγρού είναι συμπληρωμένα και ότι το ψυγείο σας λειτουργεί σωστά.

Προστατέψτε το χρώμα του αυτοκινήτου σας από το ξεθώριασμα, σταθμεύοντας σε σκιερό μέρος, χρησιμοποιώντας κάλυμμα αυτοκινήτου και πλένοντάς το τακτικά. Η εφαρμογή κεριού

μπορεί επίσης να προσφέρει ένα επιπλέον στρώμα προστασίας.

Εάν το κλιματιστικό του αυτοκινήτου σας σταματήσει να λειτουργεί σε ένα καλοκαιρινό ταξίδι, δοκιμάστε να ελέγξετε τις ασφάλειες και τους διακόπτες ρελέ. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορεί να πρόκειται για διαρροή ψυκτικού υγρού. Βρείτε έναν τοπικό μηχανικό για να διαγνώσει και να επιδιορθώσει το πρόβλημα.

Συμπέρασμα

Ορίστε, λοιπόν, μερικές βασικές συμβουλές για να διατηρήσετε το όχημά σας δροσερό και λειτουργικό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ελέγχοντας τακτικά τα επίπεδα των υγρών σας και προστατεύοντας το εσωτερικό σας από τις ζημιές του ήλιου, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το αυτοκίνητό σας λειτουργεί ομαλά και παραμένει άνετο.

 

Επιπλέον, η λήψη μέτρων για να διατηρείτε τον κινητήρα σας δροσερό και η συντήρηση των ελαστικών σας θα συμβάλει περαιτέρω στην πρόληψη πιθανών προβλημάτων.

 

Είτε σχεδιάζετε ένα μακρύ ταξίδι είτε απλά οδηγείτε στην πόλη, είναι σημαντικό να φροντίζετε το όχημά σας. Μην ξεχνάτε λοιπόν να ακολουθείτε αυτές τις συμβουλές για τη φροντίδα του αυτοκινήτου σας το καλοκαίρι και να απολαμβάνετε μια ξέγνοιαστη εμπειρία οδήγησης όλη τη σεζόν!

Tο συνεργείο αυτοκινήτων SAMIOS SOKRATIS βρίσκεται στη Καλαμάτα Νικολάου Πλαστήρα 32 – Καλαμάτας προσφέροντας άριστες υπηρεσίες επισκευών και συντήρησης για το αυτοκίνητό σας, που καλύπτουν κάθε ανάγκη, από έναν πλήρη και υπεύθυνο τεχνικό έλεγχο μέχρι την πιο «δύσκολη» αποκατάσταση μιας βλάβης.

Renault | Dacia | Citroen | Peugeot |Audi | Skoda | Seat | Volkswagen | Nissan

Τηλεφωνο: +306984597400

Το συνεργείο θα παραμείνει κλειστό 15/08 και 21/08-26/08.

Σας ευχόμαστε καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.